| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| Cumhuriyet, 27 Şubat 2012
Star, 16 Mayıs 2011
| ||


| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| Cumhuriyet, 27 Şubat 2012
Star, 16 Mayıs 2011
| ||
Araplar, Türkiye'nin kültür, din ve gelenekler açısından Arap dünyasına yakın olması, saygın bir ülke haline gelmesi ve İslam'ı siyasetle entegre etmesi gibi faktörler nedeniyle Türkiye'yi kendileri için bir model olarak görmektedirler.
Türkiye'nin imanlı, Allah'tan korkan, akılcı hareket eden ve makul bir millet olması, İslam ahlakını en güzel şekilde yaşayan ve uygulayan bir ülke olması bu potansiyeli açıklayan temel nedenlerdir. Ayrıca Osmanlı mirası ve alimlerin etkisi de bu duruma katkıda bulunmuştur.
Türkiye, İslam birliği ve Türk devletleri için ağabeylik, yani liderlik rolü üstlenmesi gereken bir ülke olarak görülmektedir. Vicdanlı yapısı ve farklı coğrafyalarda gördüğü saygı bu rolü desteklemektedir.
Türk milleti, İslam aleminde en makul, tutarlı, adil, aklı başında, temiz ve takvalı yaşantısıyla takdir edilmektedir. Bu özellikler, Türklerin İslam dinini en iyi uygulayanlardan biri olarak kabul edilmesini sağlamaktadır.
Türk-İslam alemi, Türkiye'nin imanlı, akılcı, adil ve İslam ahlakını en güzel yaşayan bir millet olması nedeniyle önderlik etmesini istemektedir. Türkiye'nin bölgede sevilen ve saygı duyulan bir ülke olması da bu isteği pekiştirmektedir.