DÜNYANIN EN ESKİ PİPETLERİ RUSYA’DA MI BULUNDU?
ucgen

DÜNYANIN EN ESKİ PİPETLERİ RUSYA’DA MI BULUNDU?

177

 

 Maikop, Rusya | DANIEL WEISS | Ocak/Şubat 2023

(Penn Müzesi'nin izniyle kullanılan bu resim #295993, nesne #30-12-2) o dönemdeki içme ritüelini gösteren bir Mezopotamya silindir mührüdür. Silindir mühürler o dönemde resim öykülü silindir oymalardır. Silindir mühürlerin üzerinde betimlenen konular ve yapıldığı malzemeler bölgeden bölgeye değişmiştir. Bu silindir mühürde de pipetlerin kullanımı görülmektedir.)


İnsanlık tarihine ışık tutan bir keşif daha yapıldı. Güney Rusya'da keşfedilen ve tarihleme olarak MÖ 3500 yıllarına ait olduğu düşünülen 8 tane altın ve gümüş tüp bulundu. Zengin bir şekilde döşenmiş höyükte ayrıca seramik ve metal kaplar, silahlar ve yarı değerli boncuklardan yapılmış boncuklar da dahil olmak üzere yüzlerce başka eser de keşfedildi.

Bu altın ve gümüş tüplerin dünyanın en eski pipetleri olabileceği düşünülüyor. Tüpler, 1897'de kazılan ve Maykop kurganı olarak bilinen bir mezar höyüğündeki üç iskeletten birinin yanında yer alıyordu. İçi boş olan ve yaklaşık 113 cm uzunluğunda ve yarım inçten yani 1.27 cm’den biraz daha küçük olan boruların başlangıçta bir kanopiyi (çatı şeklinde bir dış mekan yapısı) desteklemek için kullanılan asalar veya direklerin parçası olduğu zannedildi. Ancak Rusya Bilimler Akademisi Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü'nden bir arkeolog olan Viktor Trifonov, tüplerin çok farklı bir amacı olabileceğinden şüpheleniyordu. Trifonov, bunların, günümüz Irak'ında keşfedilen ve MÖ 4. bin yıla tarihlenen Mezopotamya sanat eserlerinde tasvir edilen türden içeceklerde görülen pipetler olarak kullanılmış olabileceğini düşündü. Hipotezini test etmek için, araştırmasını tüplerin gümüş uçlarına odakladı ki tüpler bir içeceğin yabancı maddelerinin filtrelenmesine yardımcı olabilecek şekilde delikli bir yapıya sahipti.

Trifonov, bu uçlardan birindeki kalıntıyı analiz etti ve arpa nişastası granüllerinin, fosilleşmiş bitki dokusu parçacıklarının ve bir ıhlamur ağacından polen tanesinin varlığını ortaya çıkardı. Bütün bunlar o dönemdeki bir içeceğe işaret ediyordu.

https://www.archaeology.org/issues/494-2301/features/11030-russia-maikop-oldest-straws

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo