| Ne demişti | Ne oldu | |||
|---|---|---|---|---|
| 1 Temmuz 2015, Bugün
4 Temmuz 2015, Milliyet
|
Türkiye’den Çin’e Doğu Türkistan Tepkisi
Önemli Noktalar
- Türkiye, Çin'e Doğu Türkistan'daki olaylar ve dini inanç özgürlükleri konusunda uyarıda bulunmuştur.
- Çin, Şincan halkının anayasal dini özgürlüklerden faydalandığını savunarak Türkiye ile ilişkileri düzeltme arzusunu dile getirmiştir.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretinde Uygur Türklerine yönelik baskıları ve ibadet yasaklarını gündeme getirmesi beklenmektedir.
- Adnan Oktar, Çin'in Doğu Türkistan politikasını eleştirerek Türkiye'nin daha aktif protesto yapması gerektiğini belirtmiştir.
- Geçmişte Türkiye'nin baskısıyla Çin'in Doğu Türkistan'daki şartları iyileştirdiği, ancak sonrasında tekrar bozulma yaşandığı ifade edilmiştir.
- İslam birliği ve kardeşlik ruhuyla Müslümanların haklarının korunması gerektiği vurgulanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Türkiye'nin Çin'e Doğu Türkistan konusunda yaptığı uyarının nedeni nedir?+
Türkiye, Çin'e Doğu Türkistan'da yaşanan olaylar ve Uygur Türklerinin dini inanç özgürlüklerinin kısıtlanması konusunda uyarıda bulunmuştur. Bu uyarı, bölgedeki insan hakları ihlallerine ve Müslümanların ibadetlerini yerine getirme yasaklarına karşı bir tepki olarak yapılmıştır.
Çin hükümeti Doğu Türkistan'daki dini özgürlükler hakkında ne iddia etmektedir?+
Çin hükümeti, Şincan halkının tamamının Çin anayasasınca tanınan dini inanç özgürlüklerinden faydalandığını iddia etmektedir. Bu açıklama, uluslararası eleştirilere karşı bir savunma olarak sunulmuştur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretinde hangi konuları gündeme getirmesi beklenmektedir?+
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretinde Uygur Türklerine yönelik baskıları ve Müslümanların oruç tutma ile ibadetlerini yerine getirememesine yönelik yasakları ele alması beklenmektedir. Erdoğan'ın Çin yönetimine bu konularda uyarılarda bulunacağı ifade edilmiştir.




