logo HARUN YAHYA

Bora ile Köpek

Bora ile Köpek

Bora oyun oynamak için sınıf arkadaşı Can’ın evine gitmişti. Can kendisini çağıran annesinin yanına gittiğinde Bora odada yalnız kalmıştı. Tam o sırada odaya Can’ın köpeği girdi! Adeta “Ben de seninle oynamak istiyorum.” diyen köpek öyle sevimliydi ki!

Bora: Hey! Gel bakalım, beraber oynayalım!

Köpek: Yaşasın, çok sevindim!

Bora şaşkınlıktan donakaldı. Köpek konuşuyordu! Kaçırılmayacak fırsattı. Köpekler hakkında merak ettiği şeyleri sormaya başladı:

Bora: Sevimli köpek, hep merak etmişimdir, yemen için verdiğimiz o sert kemikleri nasıl çiğniyorsun?

köpek

Köpek: Tüm canlılara kendilerine ait özellikler veren Allah, biz köpeklere de diğer canlılardan farklı fiziksel özellikler vermiştir. Örneğin, dişlerimizin sayısı sizinkilerden on tane daha fazla, tam 42 tanedir. Böylece yiyeceklerimizi, özellikle de kemikleri rahatlıkla ağzımızda ufalayıp öğütebiliriz.

Bora: Bildiğim kadarıyla sen de benim gibi oynamayı, koşup zıplamayı çok seviyorsun. Peki nasıl oluyor da sen hiç terlemiyorsun?

Köpek: Biz, insanlarda olduğu gibi vücut ısısını düzenlemek için terlemeyiz, çünkü vücutlarımızda ter bezleri yoktur. Isı ayarını solunum sistemimizle yaparız. Vücudumuzdaki tüyler ise dışarıdan gelen ısının derimizle temasını önler. Hava sıcaklığının artmasıyla vücut ısımız da artar; meydana gelen fazla ısıyı da dilimizi çıkararak atarız. Böylece sıcak günlerde kalın tüylerimize rağmen terlemeyiz.

köpek

Allah bize öyle mükemmel bir sistem vermiştir ki; insanlar yarım saat hareket edince hemen terlediği halde, biz saatlerce hiç durmadan koşsak da terlemeyiz. Artık bunları bildiğine göre, sıcak havalarda dilleri dışarı sarkmış köpekler gördüğünde onlar için üzülmene gerek olmadığını da anlamışsındır. Bu sistemi tabii ki biz köpekler kendimiz oluşturmadık. Bu ancak herşeyi örneksiz yaratan Allah’ın üstün yaratışının delillerinden biridir.

Bora: Sanırım sizin koku alma duyunuz da çok gelişmiş.

Köpek: Haklısın. Koku alma duyumuz çok güçlüdür. Beynimizdeki koku alma merkezi insanlardan 40 kat daha fazla gelişmiştir.

Bora: Demek polis köpekleri bu sayede kendilerine koklatılan küçük bir eşyadan yola çıkarak o eşyanın sahibini bulabiliyorlar!

Köpek: Çok doğru. Görüyorsun her gün görmeye alışık olduğun biz köpekler de diğer canlılar gibi Allah’ın yaratışının delillerindeniz. Bunu hep aklında tutup sürekli Allah’ı hamd ile anmayı hiç unutma.

Bora: Teşekkür ederim sevimli köpek. Bunu hiç unutmayacağım inşaAllah. Ve bütün arkadaşlarıma Allah’ın size verdiği bu özellikleri anlatıp onların da şükretmelerini söyleyeceğim.

Tam bu sırada Can odaya girdi ve hep beraber oynamaya başladılar.

Sevimli Dostlarımız

Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. (Bakara Suresi, 29)

Koku Uzmanı Köpekler

Köpeklerin kokulara karşı olağanüstü hassas burunları vardır. Sokakta yürürken, diğer köpeklerin bıraktıkları kokuları ve çevredeki insanların kendilerine özgü kokularını tahlil ederek, onlar hakkında bilgi toplarlar. Havadaki en küçük oranlardaki kokuları dahi güçlük çekmeden tespit ederler. Koku alma duyusu kuvvetli bir köpek türü olan "bloodhound", hiçbir belirtinin görülmediği bölgelerde iz sürebilir, dört günlük bir izi takip edebilir ve bir insanın izini 80 kilometreden daha fazla sürebilir.

köpekler

 

PAYLAŞ
Facebook
X
WhatsApp
Telegram
QR Code
QR Code
İNDİRMELER

Özet

Bu kitap bölümünde Bora adlı karakterin bir köpekle yaptığı hayali sohbet üzerinden, köpeklerin fizyolojik yapıları ve üstün yetenekleri incelenmektedir. Köpeklerin ter bezlerinin olmaması, koku alma duyularının gelişmişliği ve diş yapıları gibi özellikler, Allah'ın mükemmel yaratma sanatının birer delili olarak sunulmaktadır. Okuyucu, tüm canlıların kusursuzca tasarlandığına dair bilgilendirilmektedir.

Önemli Noktalar

  • Köpeklerin sahip olduğu tüm fiziksel özellikler Allah tarafından yaratılışlarında bahşedilmiştir.
  • Köpeklerin diş sayısı 42 adettir ve kemikleri parçalamak üzere özel olarak yaratılmıştır.
  • Ter bezleri bulunmayan köpekler, vücut ısısı dengelemesini solunum sistemi ve dil çıkarma yöntemiyle kusursuzca yaparlar.
  • Köpeklerin beyinlerindeki koku alma merkezi insanlardan 40 kat daha fazla gelişmiş olarak yaratılmıştır.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpekler sıcak havalarda vücut ısılarını nasıl dengeler?

Köpeklerde ter bezi bulunmadığı için terleyemezler. Isı ayarını solunum sistemleri ve dillerini dışarı çıkararak yaparlar; bu sayede vücutlarındaki fazla ısıyı dışarı atarlar.

Köpeklerin koku alma duyusunun bu kadar güçlü olmasının sebebi nedir?

Köpeklerin beyinlerinde yer alan koku alma merkezi, insanlara oranla 40 kat daha fazla gelişmiş şekilde yaratılmıştır. Bu üstün özellik sayesinde havadaki en küçük kokuları dahi kolayca tespit edebilirler.

Allah'ın canlıları yaratmasındaki üstünlük nasıl anlaşılır?

Her canlı, kendi yaşam şartlarına en uygun fiziksel donanımlarla yaratılmıştır. Köpeklerin diş yapısı, koku alma duyusu ve ısı dengeleme mekanizmaları gibi detaylar, Allah'ın her şeyi örneksiz ve kusursuz yarattığının açık delilleridir.

Bloodhound cinsi köpeklerin iz sürme yeteneği nasıldır?

Bu köpek türü, koku alma konusundaki üstün yaratılışları sayesinde hiçbir belirti olmayan bölgelerde iz sürebilir. Dört günlük bir izi takip edebildikleri gibi, bir insanın izini 80 kilometreden fazla bir mesafe boyunca sürebilirler.