logo HARUN YAHYA

Cennetteki Güzel Kokular

Cennetteki Güzel Kokular

Güzel koku Allah'ın insanlara sunduğu çok büyük bir nimettir. Fakat dünyada en güzel kokunun bile etkisi çok kısa süre devam eder. Koku moleküllerinin havada dağılması ve burnun da bir süre sonra bu kokuya alışması bu nimetten alınan zevki sınırlı hale getirir. Dolayısıyla kokunun güzelliği kadar etkisinin kalıcılığı da önem taşır. Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde cennetteki kokuların güzelliğine ve etkisine şöyle işaret etmiştir:

Ehli cennet kadınlarından bir kadın yeryüzüne baksa, misk kokusundan yeryüzü dolar ve yüzünün nuru Güneş ve Ay'ın ziyasını bastırırdı. [Ramuz el-Ehadis-2, s. 355/5]

Eğer bir huri parmaklarından birini dünyaya gösterse (yer-gök ehli) her can sahibi, onun kokusunu duyardı. [Ramuz el-Ehadis-2, s. 355/4]

Cennetin kokusu beş yüz yıllık yerden duyulur. Cennetin bu kokusunu ahiret ameli ile dünyayı talep eden kimse duyamaz. [Ramuz el-Ehadis-1, s. 292/3]

Peygamberimiz (sav) "... gıdalardan kokuların en hoşu, en güzeli hasıl olur." hadisiyle de cennet yiyeceklerinin kokularındaki güzelliği haber verir. [Kütüb-i Sitte-14, s. 448/3]

Yiyeceklerin lezzetini almamızda kokunun çok büyük payı vardır. Örneğin pişen bir kakaolu kekin cazip bulunmasının sebebi, etrafa yayılan kakao ve vanilya kokusudur. Aynı şekilde ızgarada pişen etten, portakaldan, domatesten, kahveden ya da bir başka yiyecek ve içecekten zevk almamızdaki sebeplerden biri bu yiyecek ve içeceklerdeki kokudur. Koku duyumuz olmasaydı yediklerimizi birbirinden ayırt etmemiz, her birinden ayrı ayrı lezzet almamız da mümkün olmazdı. Bu bakımdan kokunun, lezzete yönelik nimetlerden alınan zevki tamamlayıcı bir yönü vardır.

landscape

Cennetteki kokuların güzelliğinden bahsedilen diğer bir hadis ise şöyledir:

... Derken şimal (kuzey) rüzgarı eser de onları yüzlerine ve elbiselerine en güzel koku nevilerini serper. [Tezkireti'l Kurtubi, s. 325/562]

Bir hadiste de kokusu ile dikkat çekilen bitkilerden şöyle söz edilmektedir:

Muhakkak ki kına (boyası ve kokusu) cennet kokularının reisidir... Allah Teala cenneti yarattığı zaman onu (güzel) fesleğen kokusu ile kuşattı, fesleğeni de kına (kokusu) ile çepeçevre kuşattı... [Tezkireti'l Kurtubi, s. 342/619]

Hadislerde bahsedilen fesleğen güzel kokusu ile bilinen bir bitkidir. Ancak bizim bildiğimiz, tanıdığımız kokular da cennette çok daha farklı, çok hoşumuza gidecek şekildedir. (Doğrusunu Allah bilir.)

Ayrıca cennet ortamındaki kokular insanlara zevk veren birer nimet olmaları amacıyla yaratıldıklarından dünyada sıkça muhatap olduğumuz rahatsız edici kokuların hiçbiri orada olmayacaktır. Bu tür kokular insanlara dünyanın eksikliklerini hatırlatan, onların cennet ortamına özlem duymalarına vesile olan dünyaya has kusurlardır.

Cennette bu tür eksiklikler ortadan kaldırıldığı gibi insan ruhunun zevk alacağı hoş kokular her yanı kuşatacaktır. Nitekim Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde cennet için; "... Her tarafından güzel kokular dalgalanmaktadır..." şeklinde bildirmişlerdir. [Ramuz el-Ehadis-1, s.170/1]

landscape

PAYLAŞ
Facebook
X
WhatsApp
Telegram
QR Code
QR Code
İNDİRMELER

Özet

Bu kitap bölümü, cennette var olan eşsiz ve kalıcı kokuları, Peygamber Efendimiz (sav)'in hadisleri ışığında incelemektedir. Dünyadaki koku algısının sınırlı yapısına karşılık, cennetin kusursuz ve daimi lezzetleri üzerinde durulmaktadır. İnsanın ruhen zevk alması için yaratılan bu nimetler, Allah'ın yarattığı üstün güzelliklerin bir yansıması olarak ele alınmaktadır.

Önemli Noktalar

  • Dünyadaki kokuların aksine cennetteki kokular her zaman kalıcı ve etkileyicidir.
  • Hadislerde cennetin kokusunun beş yüz yıllık mesafeden duyulabileceği bildirilmiştir.
  • Yiyeceklerden alınan lezzetin tamamlayıcısı olan koku duyusu, cennette en mükemmel haliyle var olacaktır.
  • Cennet ortamında dünyadaki gibi rahatsızlık veren hiçbir koku bulunmayacaktır.
  • Kuzey rüzgarının esmesiyle cennet ehline en güzel kokular sunulmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Cennet kokularının dünyadaki kokulardan farkı nedir?

Dünyadaki kokular kısa süreli etkiye sahipken ve burun bir süre sonra bu kokulara alışırken, cennetteki kokular kalıcı, daimi ve her daim zevk veren nitelikte yaratılmıştır.

Koku duyusunun yiyeceklerden alınan lezzet üzerindeki etkisi nasıldır?

Koku, yiyeceklerin lezzetini belirleyen ve tamamlayan temel unsurlardan biridir. Bu duyu olmasaydı gıdaların birbirinden ayırt edilmesi ve her birinden ayrı zevk alınması mümkün olmazdı.

Hadislerde cennet ortamındaki kokuların yayılması nasıl tarif edilir?

Hadislerde cennetin her tarafından güzel kokuların dalgalandığı, kuzey rüzgarının esmesiyle bu kokuların insanların yüzlerine ve elbiselerine serpildiği belirtilir.

Cennet ortamında rahatsız edici kokuların bulunmamasının hikmeti nedir?

Rahatsız edici kokular dünyanın eksikliklerini hatırlatan kusurlardır. Cennet ise her türlü eksikliğin giderildiği, sadece ruhun zevk alacağı hoş kokuların kuşattığı kusursuz bir mekan olarak tasarlanmıştır.