2442 km çapı olduğu tahmin edilen Dünya'nın iç çekirdeği, yaklaşık olarak Ay büyüklüğünde katı demir ve nikel karışımından oluşur. Çekirdek oldukça yoğundur öyle ki; yoğunluğu suyun neredeyse tam 13 katıdır. Dış çekirdek ise daha az yoğundur, erimiş haldedir. 

İç çekirdek, dış çekirdek tarafından adeta kuşatılmıştır. İç çekirdeğin yüzeyindeki sıcaklığın yaklaşık 5000 °C olduğu tahmin edilmektedir, bu da Güneş'in yüzeyindeki sıcaklıkla eşdeğerdir. Bu yüksek ısı, yerkabuğunun altındaki magmanın sürekli kaynamasına neden olur, ancak bu ısı yüzeye çıkmaz ve canlılar büyük bir güvenlik içinde yaşamlarını sürdürürler.

Yapılan tespitlere göre iç çekirdek, manto ve kabuktan biraz daha hızlı döner. Ancak 2010'dan beri iç çekirdeğin hareketinde bir yavaşlama başlamıştır ve artık gezegenimizin dış katmanlarından biraz daha yavaş dönmektedir. Eğer iç çekirdeğin dönüşü yavaşlamaya devam ederse, kütle çekimi gezegenimizin dış katmanlarının biraz daha yavaş dönmesine neden olacak ve bu da günlerimizin uzunluğunu değiştirecektir. Ancak, olası herhangi bir değişiklik saniyenin binde biri kadar olacağı için bu değişikliğin "fark edilmesi çok zor" olacaktır.

Ancak iç çekirdeğin genel etkisi bu kadar da küçük değildir. Dünya’nın çekirdeği, gezegenin canlılar için yaşanabilir koşulların oluşmasında oldukça önemli bir rol oynar. Manyetik alan, büyük oranda sıvı dış çekirdeğin içindeki hareketli metallerin etkileşimi sonucunda meydana gelir. Bu manyetik alan, Dünya’yı Güneş radyasyonundan korur ve manyetik pusulaların doğru yönü göstermesini sağlar. Çekirdeğin bu özelliği, yaşamın devamı için hayati öneme sahiptir.

İç çekirdek, Dünya’nın ısısını dengeleyen bir kaynak olarak işlev görür. Eğer iç çekirdek daha büyük olsaydı, bu ısı transferi daha hızlı gerçekleşirdi ve yerkabuğuna daha istikrarlı ama daha sıcak bir hava hakim olabilirdi. Eğer iç çekirdek çok daha küçük olsaydı, gezegenin ısısı daha fazla dalgalanırdı ve yaşam için oldukça zorlu koşullar oluşurdu.

İç çekirdeğin bileşimi ve katılığı Dünya’da yaşamın var olmasındaki önemli bir başka faktördür. Eğer çekirdek bütünüyle katılaşırsa manyetik alan yok olacak ve Dünya’daki yaşam sona erecektir. 

Allah Dünya'nın çekirdeğinin bu özelliklerini, canlıların yaşamasına imkân tanıyacak koşulların oluşması için yaratmıştır. Dünya’nın çekirdeğindeki dengeler, evrenin ve dünyanın tesadüflerle oluşamayacağını, aksine bilinçli bir yaratılışın eseri olduğunu göstermektedir. Bu düzenlemeler, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan hassas ayarları içermektedir ve bu da evrenin ve Dünya’nın özel olarak yaratıldığını ortaya koymaktadır. Eğer bugün Güneş’ten gelen radyasyon bizi kavurmuyorsa, soğuktan donmayıp, sıcaktan kavrulmuyorsak bunların Allah’ın bize sunduğu nimetler olduğunu unutmamak gerekir.

"Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir" (Nahl Suresi, 18)

Kaynak: Harry Baker, Earth's rotating inner core is starting to slow down — and it could alter the length of our days, Live Science 19 Haziran 2024

https://www.livescience.com/planet-earth/geology/earths-rotating-inner-core-is-starting-to-slow-down-and-it-could-alter-the-length-of-our-days