| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| Akşam, 16 Ekim 2009 ![]()
| ||
İstanbul ve Bosna kardeştir
Özet
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bosna ziyareti ve Adnan Oktar'ın röportajları üzerinden İstanbul ve Saraybosna'nın ruh kardeşliği ele alınmaktadır. Makale, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki kültürel mirasını ve Türk İslam Birliği'nin geniş coğrafyalara barış ve huzur getirme potansiyelini vurgulamaktadır. Bu birliğin farklı inanç ve etnik kökenlere sahip topluluklar için de bir kurtuluş olacağı belirtilmektedir.
Önemli Noktalar
- İstanbul ve Saraybosna, ortak kültürel mirasları ve ruh kardeşliği ile öne çıkmaktadır.
- Bakan Davutoğlu, Saraybosna'yı Türk kültürünün en çok yansıdığı şehir olarak tanımlamıştır.
- Adnan Oktar, Balkanlar'ın Osmanlı toprağı olduğunu ve Türk İslam Birliği içinde huzur bulacağını belirtmiştir.
- Osmanlı siyaseti, insanların inanç ve ırk hürriyetini her zaman sağlamıştır.
- Türk İslam Birliği, geniş bir coğrafyaya barış, bolluk ve kardeşlik getirecektir.
- Bu birlik, gayrimüslimler ve İsrail için de terörün son bulması ve hürriyet anlamına gelmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
İstanbul ve Saraybosna arasındaki kültürel bağlar nelerdir?
İstanbul ve Saraybosna, Başçarşı ile Kapalıçarşı, Sultanahmet ile Gazi Hüsrev Bey Camii gibi yapılar aracılığıyla aynı ruhun yansımalarını taşımaktadır. Bu iki şehir, ortak Osmanlı kültürel mirası sayesinde ruh kardeşleri olarak görülmektedir.
Türk İslam Birliği'nin coğrafi kapsamı ve hedefleri nelerdir?
Türk İslam Birliği, Kıbrıs'tan Çin'e, Bosna'dan Rusya içlerine, Fas'tan Kenya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Bu birliğin amacı, tüm bu bölgelere barış, kardeşlik, bolluk ve huzur getirmektir.
Osmanlı siyasetinin inanç özgürlüğüne yaklaşımı nasıldı?
Osmanlı siyaseti, insanların inancına, ırkına, dinine ve imanına müdahale etmezdi. Herkesin inancında hür olması sağlanır, farklı topluluklar kendi kimlikleriyle özgürce yaşayabilirlerdi. Bu durum, Türk İslam Birliği'nin de temel prensiplerinden biridir.
Türk İslam Birliği'nin gayrimüslimler için faydaları neler olabilir?
Türk İslam Birliği, sadece Müslümanlar için değil, aynı zamanda Ermeniler, Rumlar ve Museviler gibi gayrimüslim topluluklar için de kurtuluş anlamına gelmektedir. Bu birlik, terör ve şiddetin ortadan kalkmasını, hürriyetlere kavuşmayı ve genel bir ferahlamayı sağlayacaktır.
Ahmet Davutoğlu'nun Bosna hakkındaki görüşleri nelerdir?
Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir şehre Türk kültürü ne kadar yansımış diye bir soru sorulduğunda, Saraybosna'yı örnek vermiştir. Kendisi, İstanbul'un olduğu gibi Saraybosna'nın da ortak kültürümüzün bir şehri olduğunu belirtmiştir.



