Büyükelçi David L. Aaron (Rand Corporation'da Kıdemli Yönetici/ABD) A9 için Ne Dedi?
David L. Aaron: Ben David L. Aaron. Washington’da bulunan en eski ve en bağımsız Tink Tank kuruluşlarından olan RAND Corporarion’da kıdemli yönetici olarak görev yapıyorum. Yaklaşık 7 yıldır RAND’dayım. Burada Ortadoğu Politikası programının direktörlüğünü yürütmekle birlikte terörle mücadele konusunda başkanın danışmanlığını yapmaktayım. RAND’dan önce Paris’te bulunan OECD’de büyükelçilik görevlerinde bulundum. Uluslararası ticari müsteşarlık yaptım. Ayrıca Başkan Carter’ın Ulusal Güvenlik danışmanıyım. Ve daha pek çok görevim oldu.
Farklı ülkeler arasında var olan siyasi farklılıkları birleştirecek bir köprü kurmak gerçek bir çaba gerektiriyor. Böyle bir programın her ülkede eğitimi verilmeli ve terörün arkasındaki ideolojiyle mücadele etmek için uluslararası çaba harcanmalı. Bence dini daha iyi anlayarak din adı altında yapılan terörle gerçek anlamda mücadele edebilirsiniz. Benim görüşüme göre İncil’de Kuran’da veya bir başka yerde farklı dinlere inanan insanlara yönelik şiddet uygulanmasını söyleyen hiçbir söz bulunmuyor. Terörle mücadele konusunda görev yapan pek çok kişinin ben Kuran’ın daha fazla öğretilmesinden yanayım, daha az değil. Çünkü Kuran’ın gerçek anlamda anlaşılması dünyanın çeşitli yerlerinde şiddeti destekleyen bir takım suni yorumlara insanların itiraz etmesine vesile olacaktır. Bence İslam konusunda ve Hristiyan ile Yahudilerle olan ilişkilerde merkezi, dindar bir otorite olmalı. Araştırmalarım sırasında büyük bir şokla öğrendim ki, İslam merkezi bir otoriteye bağlı değil. Ümmet var ve neyin haklı, neyin haksız olduğuna karar veren bir grup var. Fakat bu daima kolektif, merkezi değil. Bunun sonucunda da tartışan ve kendi düşüncelerini direten farklı farklı insanlar karşınıza çıkıyor. Bence Türkiye’nin, İslami siyasetin yeniden doğuşu konusunda Ortadoğu’da ve bir dereceye kadar da Orta Asya’da gerçek bir rolü bulunuyor. Çünkü Türkiye -diğer ülkelerin tersine- güçlü demokratik köklere ve merhamet duygularına sahip. Bence Türkiye, Hristiyanlara ve Yahudilere de ulaşabilen merhamet dolu İslam ahlakının şekillenmesi konusunda pek çok iş yapabilecek bir pozisyonda bulunuyor. Bazı insanların ahir zaman konusunda müthiş görüşleri var. Bundan oldukça pozitif bir resim ortaya çıkıyor. Araştırmamı yürütürken Hz. İsa’nın da ahir zamanda geleceğini öğrendiğimde oldukça şaşırdım. Umuyorum ki biz şu anda şiddetin büyük oranda geride kaldığı ve Altın Çağ’ın önümüzde olduğu geçiş aşamasındayız. Bu çağ, herkes tarafından kesinlikle çok hoş karşılanacak. Bence, dinlerin önemi, insanların birbirlerini iyi anlamaları, sahip oldukları ortak değerleri tanımaları hakkında düşünceleriniz, dine dayandırılan terörle mücadele açısından çok önemli. Bu müşterek yönler konusunda bence daha fazla eğitim verilmesi gerekiyor. Böylece merhamet ve şefkat duyguları yalnızca soyut bir düşünceye değil, paylaştığımız temel değerlerin gerçek anlamda anlaşılmasına dayandırmalıdır. Bence bu süreçte çaba harcayan sizlerin ve böyle bir süreci yönetebilmek için bir yol arayışında olan Türk insanının durumu gayet güzel.
Oktar Babuna: Türk toplumuna son mesajlarınızı alabilir miyiz?
David L. Aaron: Bence Türkiye’de olan biten her şey oldukça etkileyici. Bence tüm dünyada, İslam dünyasında bu en önemli konulardan biri. Kanaatimce bu yalnızca İslam’a yönelik değil. Aynı zamanda demokrasiye ve diğer dinlere yönelik de olumlu bir felsefe ve yaklaşımdır. Umarım Türkiye’nin temsil ettiği düşünce, tüm dinler ve Ortadoğu’daki totaliter ve otoriter rejimlerden çıkan tüm insanlar tarafından görülür ve anlaşılır. Katılmış olduğum bu kanaldan ve burada konuşmaktan dolayı çok memnun oldum. Faaliyetleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterim. Daha önce Türkiye’de bulundum. Ankara ve İstanbul’a gelmiştim. Çok güzel bir ülke. Aslında başka yerlerde de bulundum. Türkiye’de epey zaman geçirmek isterim. Sadece İstanbul’da, sadece Ankara’da değil, tüm ülkede. Harika bir yer.
Oktar Babuna: Çok teşekkür ederiz.
David L. Aaron: Sizi ağırladığımız için çok memnunuz.
A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500