| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| İyibilgi, 17 Eylül 2009 ![]()
| ||


| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| İyibilgi, 17 Eylül 2009 ![]()
| ||
Bu gelişme, Ortadoğu'da ilk defa iki devlet arasında sağlam zeminler üzerinde, kazan-kazan stratejisine dayalı bir ilişki kurulduğunu ifade etmektedir. Türkiye'nin düşmanlarını dosta çevirmesi olarak yorumlanmaktadır.
Suriye ile Türkiye arasında pasaportsuz ve vizesiz geçiş imkanının sağlanması, bu birlikteliğin ilk ve güzel alametlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İki ülkenin ayrı devletler olarak kalıp tek bir beraberlik istemesi de buna dahildir.
Türkiye, geçmişte etrafı düşmanlarla çevrili bir ülke olarak tanımlanırken, Suriye ile olan bu anlaşma sayesinde en azılı düşmanlarından birini dosta çevirmiş ve bölgede ağabeylik rolü üstlenmeye başlamıştır.
Suriye'nin Türkiye ile birleşmeyi şiddetle istediği ve Türkiye'nin ağabeylik yapmasını arzu ettiği belirtilmektedir. Bu durum, iki ülkenin Türk-İslam Birliği kardeşliği içerisinde beraber hareket etme isteğini göstermektedir.