| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| Ntvmsnbc, 16 Mart 2010 ![]()
| ||


| Ne demişti | Ne oldu | ||
|---|---|---|---|
| Ntvmsnbc, 16 Mart 2010 ![]()
| ||
Türkiye'nin Ortadoğu Birliği vizyonu, Arap doğu ülkelerinin Schengen bölgesi gibi bir sistemle bir araya getirilmesini öngörmektedir. Bu, vize ve pasaport engellerinin kaldırılmasıyla ticaret ve insan hareketliliğinin kolaylaşmasını amaçlamaktadır.
Türk-İslam Birliği'nin kurulması için Türk devletleri ve İslam ülkeleri arasında pasaport ve vize olaylarının kaldırılması gerekmektedir. Böylece insanlar serbestçe gidip gelebilir ve ticaret bağları rahatlayabilir.
Türk-İslam ülkeleri arasında birleşmeyi destekleyen ortak özellikler arasında aynı din, dil, ırk, kültür, anane ve örfler bulunmaktadır. Bu ortak noktalar, ayrılık için hiçbir mantıklı sebep olmadığını göstermektedir.
Türk-İslam coğrafyası, dünyanın en zengin maden ve petrol kaynaklarına sahiptir. Bu zenginlikler, bölgenin ekonomik potansiyelini artırarak birliğin kurulmasıyla büyük faydalar sağlayabilir.
Türk halkı, Türk-İslam Birliği'ni şiddetle istemektedir. Azerbaycan ve Suriye gibi ülkelerin de Türkiye ile birleşmeye can attığı ve Türkiye'nin teklifini kabul etmeye hazır olduğu belirtilmektedir.