"Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür."(İsra Suresi, 26-27)
Yüce Allah (cc), küçük büyük ayırmaksızın israfın her türlüsünü haram kılmıştır. Bu yüzden düşüncesizce yiyeceklerin veya eşyaların atılması Allah (cc)`ın rızasına uygun bir davranış değildir. Allah (cc) aynı topraktan binlerce farklı ürün çıkarmaktadır. Toprağın yenmesi mümkün değildir, kokusu ve rengi ise tektir. Ancak Allah (cc) toprağı gökten indirdiği su ile sular ve içinden, tatları, renkleri ve kokuları apayrı rızıklar çıkartır. Elmanın kırmızı, sarı ve yeşil renkte olanının bile tatları birbirinden farklıdır.
Allah (cc), rızıkların tohumlarının içerisindeki DNA şifresini yaratmıştır. Bu şifreler ilk yaratılış anından beri değişmemiştir. Bu tohumların muhteviyatını, suyu oluşturan ve havada mevcut olan oksijen ve hidrojen gazları ile uyumlu kılmıştır. Sonra dünyadan kilometrelerce uzak mesafedeki bir ateş topu olan Güneş`in ışınlarının, bitkilere fayda sağlamasını dilemiştir. İnsanların ise yokluktan tek bir tohum dahi oluşturmaları mümkün değildir. Allah (cc)`ın sofralarımıza ulaştırdığı yiyecekler sadece yüzeysel bir biçimde değerlendirilmemelidir. Bu rızıkların hepsi Allah (cc)`ın birer mucizesidir. Allah (cc) bu nimetleri ortadan kaldırsa, bizlere bunları tekrar getirecek hiçbir güç yoktur. Allah (cc) bir ayette bu gerçeği şöyle bildirmektedir:
"De ki: "Haber verin; eğer suyunuz yerin dibine göçüverecek olsa, bu durumda kim size bir akar su kaynağı getirebilir?"(Mülk Suresi, 30)
Allah (cc) yeryüzünde tüm insanların ihtiyacını karşılayacak bollukta nimet yaratmıştır. Dünyada yaşanan açlık ve yoksulluğun en önemli nedenlerinden biri, israfın engellenmemesidir. Tüm nimetleri bozulma aşamasına gelmeden değerlendirmenin yollarını aramak çok önemlidir. Halen dünyada 800 milyondan fazla insan açlık çekmektedir. Buna karşın, pek çok batılı ülkede kamyonlar dolusu yiyecek israf edilmektedir.
Unutulmamalıdır ki israfı teşvik eden şeytandır. Şeytan israfın Allah (cc)`ın razı olmayacağı bir davranış olduğunu bildiğinden, insana atmaktan, döküp, saçmaktan bir zarar gelmeyeceğini telkin eder. Müminlerin bu konu üzerinde özel bir titizlik göstermeleri ve bu konuda birbirlerini Allah (cc)`ın rızasına uygun olan davranışa davet etmeleri gerekmektedir.
Mübarek Ramazan Ayında Bize Nimetler Veren Rabbimiz'e Şükredelim ve İsraf Etmeyelim 2
Özet
Bu makale, Mübarek Ramazan ayında Allah'ın lütfettiği nimetlere şükretmenin ve israftan kaçınmanın önemini ele almaktadır. İsrafın haram kılındığı ve şeytanın bir özelliği olduğu vurgulanırken, Allah'ın yarattığı rızıklardaki mucizeler ve bunların değeri ortaya konmaktadır. Ayrıca, dünyadaki açlık ve yoksulluğun israf ile ilişkisi üzerinde durulmaktadır.
Önemli Noktalar
- İsraf, Kuran'da haram kılınmıştır ve saçıp-savuranlar şeytanın kardeşleri olarak tanımlanır.
- Allah, aynı topraktan farklı tat, renk ve kokuda binlerce ürün çıkararak yaratma mucizesini gösterir.
- Rızıkların tohumlarındaki DNA şifresi, Allah'ın ilk yaratılış anından beri değişmez düzenini yansıtır.
- Dünyadaki açlığın önemli nedenlerinden biri, Allah'ın bolca yarattığı nimetlerin israf edilmesidir.
- Müminler, israftan kaçınmalı ve bu konuda birbirlerini Allah'ın rızasına uygun davranışa teşvik etmelidir.
- Şeytan, insanı israf etmeye teşvik ederek Allah'ın rızasına aykırı davranmaya yönlendirir.
Sıkça Sorulan Sorular
İslam'da israf neden haram kılınmıştır?
Kuran'da İsra Suresi'nde açıkça belirtildiği üzere, saçıp-savurmak şeytanın kardeşleri olmakla eşdeğer tutulmuştur. Şeytan ise Rabbine karşı nankördür ve israf Allah'ın rızasına uygun değildir.
Allah'ın rızık yaratmasındaki mucizeler nelerdir?
Allah, toprağı su ile sulayarak içinden tatları, renkleri ve kokuları apayrı binlerce ürün çıkarır. Tohumların içerisindeki DNA şifreleri ve Güneşin bitkilere fayda sağlaması gibi unsurlar, Allah'ın yaratma sanatının mucizeleridir.
Dünyadaki açlığın israf ile bağlantısı nedir?
Allah yeryüzünde tüm insanların ihtiyacını karşılayacak bollukta nimet yaratmasına rağmen, dünyadaki açlık ve yoksulluğun en önemli nedenlerinden biri, yaratılan nimetlerin düşüncesizce israf edilmesidir.
Müminler israf konusunda nasıl bir tutum sergilemelidir?
Müminler, israf konusunda özel bir titizlik göstermeli ve nimetleri bozulma aşamasına gelmeden değerlendirmenin yollarını aramalıdır. Ayrıca, bu konuda birbirlerini Allah'ın rızasına uygun olan davranışa davet etmelidirler.
Şeytanın israf konusundaki rolü nedir?
Şeytan, israfın Allah'ın razı olmayacağı bir davranış olduğunu bildiği halde, insana yiyecekleri atmaktan, döküp saçmaktan bir zarar gelmeyeceğini telkin ederek israfı teşvik eder ve insanı yanlış yola sürükler.


