İnşaat sektörü konusunda yaşanan gelişmeler oldukça hayranlık verici olsa da insanlara rakip olacak büyüklükte barajlar inşa eden başka canlılar da mevcut. Kunduzların sadece ağaç, çamur ve taşlar kullanarak yaptıkları muhteşem yapılarından bahsediyoruz. Kuzey Kanada’nın gözlerden uzak, ücra ormanlarında dünyanın en uzun kunduz barajı yer alıyor. Suyun etrafında bir duvar gibi kıvrılan bu 850 metre uzunluğundaki yapı, Amerika’nın en büyük barajlarından birisi olan Hoover Barajının 2 katı uzunluğundadır. Barajın çevre üzerindeki etkisi, yaklaşık 70 milyon litre su tutuşu nedeniyle oldukça büyüktür.
Kunduzlar, sivri ön dişleriyle ağaçları kemirip devirirler, çamur ve taşları da kullanarak birbirine sabitlerler ve herhangi bir durumda saklanmak için veya yavrularını büyütmek için barajlarda “güvenlik kanalları” oluşturur ve buralarda yaşarlar.
Hoover Barajından büyük olan bu yapıyı kunduzların 1975 yılında inşa etmeye başladıkları düşünülmektedir. Bu kadar büyük bir barajın inşa edilebilmesi ve varlığının on yıllardır devam etmesi kunduzların arasındaki mükemmel iş birliğinin sonucudur. Tabi ki kunduzlar bu inşa için oldukça uygun fiziksel özelliklere sahiptirler.
Su altında bile görmelerine imkân tanıyan şeffaf göz kapakları, suda yüzerken tam bir dümen gibi kullandıkları kuyrukları, palet gibi kullandıkları arka ayakları, bir inşaat ustası gibi becerikli olan ön ayakları, ağaçları kestikleri bıçkı makinesi gibi dişleri ve soğuk havalarda bile üşümelerine engel olan su geçirmez postları ile kunduzlar inşaat işi için mükemmel şekilde yaratılmışlardır.
Barajların gerilimlere çok dayanıklı olmaları gerekir. Beton barajlarda termal gerilim, yüksek statik ve dinamik yükler, inşaat ve tesisattaki hidrostatik su basıncı ve sismik kuvvetlere dayanıklılık çok önemlidir. İnşaat malzemelerinin tüm bu kuvvetlere direnecek ve buna yıllarca dayanacak şekilde ayarlanması gerekir. Bunun yanısıra eğimin hesaplanması, su sızdırmayacak bir izolasyon ve daha birçok etkenin aynı anda titizlikle hesaplanması ve uygulamaya geçirilebilmesi gerekir.
Baraj gibi çok önemli bir yapının inşasında teknolojik ekipmanların yanısıra ciddi insan gücü de gerekmektedir. Mühendislik eğitimi almamış bir insanın tüm bunları hesaplaması ve gereken tüm etkenleri sağlayarak baraj yapması elbette ki mümkün değildir. Peki kunduzlar insan yapımı barajlarla kıyaslanacak hatta daha da büyük ebatlarda devasa barajlar inşa ederken hangi mühendislik bilgisini kullanmakta ve nasıl başarılı olmaktadırlar?
Kunduzlar bağımsız bir bilince sahip değildir. Bütün bunlar kendilerine Allah tarafından ilham edilen yeteneklerdir. İnşaat becerileri ve tüm fiziksel özellikleri, onların yaratılışındaki mükemmelliği ve Allah'ın onlara ilham ettiği yetenekleri bize tanıtmaktadır. Düşünen, vicadının kullanan insanlar için canlılarda çok güzel ibretler vardır. Allah üstün güç sahibi, her türlü yaratmayı bilen Yaratıcımızdır.
Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün farklı oluşunda aklıselim sahipleri için elbette ibretler vardır. (Al-i İmran Suresi, 190. Ayet)
Kaynak:
Henrik Leandro Laukholm Solli, Earth, “The Ingenious Builders: Unveiling the Wonders of Beaver Dams”, Earth
https://vocal.media/earth/the-ingenious-builders-unveiling-the-wonders-of-beaver-dams