Anayasa Komisyonu Başkanı, Prof. Dr. Burhan Kuzu
Anayasa Komisyonu Başkanı, Prof. Dr. Burhan Kuzu
Prof. Dr. Burhan Kuzu: Türkiye'nin dış politikasında çok ciddi değişiklikler var. Bu aslında değişiklik bizim zorlamamız sonucu olan bir şey değil. Tarihin bizden beklediği bir konumdur bu aslında. Bunun altını önemli ölçüde çizmek istiyorum. Çünkü Osmanlı'dan kalma bir imparatorluk bakiyesi bir ülke Türkiye. Türkiye dün bağımsızlık kazanmış bir ülke değil. Afrika'nın kenarında kösesinde kalmış, sömürgede yeni çıkmış bir ülke değil. Bir defa ömründe sömürge olmamış. İkincisi, koca imparatorluklar kurmuş. Ve tarihe baktığınız zaman bugün Amerika'nın konumunu yaşamış bir dönem. 128 Yıl dünyada İngilizler, 13 sene Fransızlar hüküm sürmüş ama 322 yıl liderlik hep Osmanlı'da olmuş. 600 Sene ama bunun 322 yıllı imparatorluk olarak en başta olmuş. Bunun başka bir örneği de yok, bu manada. O zaman demek ki bulunduğu bölgede Türkiye'nin böyle bir konum üstlenmesi kadar doğal, normal bir görev olamaz. Bu onun statüsü gereğiydi, bulunduğu konum gereğidir.
Ben Arap dünyasına da çok sık gittim, Türk dünyasına da. Gerçekten Türkiye'nin çok farklı bir konumu var. Sayın Başbakan'la katıldığımız gezilerde de bunu çok net olarak yakından görüyorum. Bu bir beklenti, bu bir ille de ağabeylik yapmak, bir onlara büyüklük yapmak anlamında değil. Yani işbirliği sağlamamızda bir önder olarak, bir önce olarak görmeyi istiyorlar. Bunu çok yakından görüyorsun ve Türkiye burada ne kadar güçlüyse dünyada bir blok oluşturacak, adalet bloku. Yeni bir blok bu aslında. Türk dünyasında, İslam dünyasında garipleri içine alan bence bir blok. Bir tarafta işte Rus diyelim, Çin, Komünist blok, belki şu an böyle bir bu isimde yok ama en azından eski Sosyalist blok diyelim. Bir tarafta da Balkanların içine katıldığı, Komünist bloktan böldüğü bir Batı blok, Amerika'nın içinde olduğu. Bir de bizim oluşturacağımız bu blok. Bu blok aslında adaletten yana olan bir blok. Haksızlığa dur diyen bir blok. Ve nerede bir zulüm varsa buna karşı çıkan bir blok.
Türkiye bölgesinde bir güçtür. Dış politikada da hakikaten farklı bir kulvardadır. Tarihi misyonu yerine getirecektir. Yeni Osmanlı desinler, başka ne derse desinler adı çok şey değil ama bölgesinde bir güçtür. Bunun herkes farkındadır.
Sunucu: Çok teşekkür ederiz Hocam.
A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500
