Büyükelçi Simona Miculescu, Birleşmiş Milletler’de Rusya’nın Olağanüstü Elçisi ve Tam Yetkili Parlamento Temsilcisi
Büyükelçi Simona Miculescu: Benim adım Simona Miculescu. Birleşmiş Milletler’de Rusya’nın Olağanüstü Elçisi ve Tam Yetkili Parlamento Temsilcisiyim.
Cevap aslında çok da kolay değil. Ama öncelikle Romanyalı bir diplomat olarak, Romanyalı bir turist olarak ve bir Romanyalı olarak şunu söyleyeyim, sizin ülkenizi çok önemsiyoruz. Ve bölgede ne kadar mükemmel bir ortaklığımız var. Diplomatik bakış açısıyla baktığımda Türkiye’nin global arenada nasıl zerafetle ve çok büyük profesyonellerle hareket ettiğini görüyorum. Bu yüzden Türkiye’ye çok değer veriyorum. Ve çok saygı duyuyorum. Ayrıca şahsi olarak da hayatımda geçirdiğim en güzel tatiller her zaman Türkiye’deydi. Sizin ciddi sorunuzun cevabı ise oldukça karmaşık, çünkü bildiğiniz gibi her kesimden partinin dahil olacağı ortak ilgi alanı olması gerekiyor. Bu sadece hükümetlerle ilgili değil, aynı zamanda pek çok terörist grupla da ilgili. Cevabın politikayla ve belki de kültürel diplomasiyle ilgili olduğunu söylemekten mutlu olacağım. Bence her ikisinden de biraz var.
Bence bizler Orta Doğu’da maalesef yaşanan çok üzücü olaylar nedeniyle hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamalıyız. Ve barışı yaymada kararlı davranmalıyız. Partileri yapıcı bir diyalog içine dahil etmek konusunda kararlı davranmalıyız. Çünkü her gün milyonlarca insan yaşamını kaybediyor. Milyonlara ulaşmaması önemli değil. Tek bir insanın bile yaşamını kaybetmesi olayı trajedi olarak değerlendirmemiz için yeterli. Ve kültürel diplomasi üzerine bir konferanstan çıktığımız için, kültürel diplomasinin rolünü de hariç tutamam. Kültürel diplomaside barış, temel değerler ve ilkeleri yaymak için kullanılan bir araç değil mi? yani, cevap karmaşık ve hükümet, sivil toplum kuruluşları, akademik çevreler ve sanatçılardan oluşan bir döngüyü içerir. Bu kişiler birlikte çözüm bulmak üzere bir araya gelmelidirler.
Aslında Birleşmiş Milletler’de öncelik eğitimdedir. Ve konuyu medeniyetlerin birlik olması bağlamında taşıyor olsak da, bildiğiniz gibi medeniyetlerin birlik olması bu değerleri farklı anlamlar üzerinden yaymaya çalışıyor. Genel kurulda yapmış olduğumuz tartışmalarda da eğitim en yüksek önceliğe sahiptir. Şu anda örneğin, insanlığa damgasını vuracak yeni sürdürülebilir gelişim hedeflerini tanımlama sürecindeyiz ve bu 2015 ajandasında yer almak zorunda. Eğitim uğrunda kolaylıkla pazarlık yapılan, ana hedeflerden biri, çünkü herkes bunun tüm insanlar için bir role sahip olduğu konusunda hemfikir. Bence Türkiye bu konuda şimdiden bir rol model ve size şunu söyleyebilirim ki, Türkiye burada, Birleşmiş Milletler için de bir rol model. Çünkü dize söylediğim gibi, diplomatlarınızın çalışmaları kesinlikle fevkalade. Dış politika açısından hükümetinizin vizyonu da takdire şayan. Yani, bence bunu yapmaya devam etmelisiniz. Pek çok farklı bakış açısına göre bir rol modelsiniz. Ülkenizde birleşen iki ayrı dünyayı eritme tarzınızdan dolayı bir rol modelsiniz. Doğu ve Batı, bence Türkiye sadece bölgesel bir rol değil, aynı zamanda çok daha büyük, global bir role sahip olacak. Teşekkürler.
A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500