"Risale-i Nur Külliyatında Hz. İsa (as) ve Hz. Mehdi (as) Gerçeği 2- Hz. Mehdi (as)'ın Çıkış Vakti ve Yeri" belgeselinden.
Hz. Mehdi (as) İstanbul'dan Çıkacaktır
Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde Hz. Mehdi (as)'ın Allah'ın izniyle Türkiye'den çıkacağını ve fikri mücadelesini İstanbul'dan yürüteceğini haber vermiştir. Bu hadislerden biri şu şekildedir.
“Mehdi, Rum'dan Türklerden ayrılmayacaktır. Çünkü eskiden Türkiye'ye Diyar-ı Rum deniliyordu.” (İş'afü'r-Rağıbîn'den naklen Tılsımlar Mecmuası, Bediüzzaman Said Nursi, s. 212)
Bediüzzaman Hz., Hz. Mehdi (as)'ın İstanbul'dan çıkacağını söylemiştir. Hz. Mehdi (as)'ın çıkacağı yer olarak geçmişte bazı alimler kendi zamanlarının hilafet merkezi olan Irak, Şam, Kufe, Medine gibi şehirleri belirtmişlerdir. Ancak ahir zaman olaylarının vuku bulduğu yerle ilgili rivayetlerin ortak noktası bu olayların en son hilafet merkezinde gerçekleştiğidir. Son hilafet merkezi ise İstanbul'dur. Bediüzzaman Hz. de bu konuyu şöyle açıklamıştır:
“Şimdi, Hz. Mehdi (as) gibi şahıslar hakkındaki rivayetlerde farklı haberler olmasının sebebi ve sırrı şudur ki, hadisleri açıklayanlar, hadis metinlerini kendi anlayışlarına ve ufuklarının genişliğine göre yorumlamışlardır. Mesela merkezi saltanat yani hilafet merkezi o zamanlar Şam'da veya Medine'de olduğundan Hz. Mehdi (as) veya Süfyan'la ilgili olayların merkezi saltanat civarında olan Basra, Kufe, Şam gibi yerlerde gerçekleşeceğini zannederek hadisleri öyle yorumlamışlardır.” (Sözler, 359)
Hz. Mehdi (as) bazı alimlerin zannettiği gibi Mekke, Medine, Şam veya Basra gibi eski hilafet merkezlerinden değil Üstad Hz’nin belirttiği gibi İslam aleminin son hilafet merkezi olan İstanbul'dan çıkacaktır inşaAllah.
Peygamberimiz (sav) de hadislerinde Hz. Mehdi (as)'ın İstanbul'u manen fethedeceğini müjdelemiştir. Hz. İbni Amr'dan rivayet edilmiştir:
“Peygamberimiz buyurdu ki: Ey ümmet! Altı şey vardır ki onlar olmadan kıyamet kopmaz. Altıncısı Medine'nin, yani şehrin fethi. Denildi ki: Hangi Medine, hangi şehir? Buyurdu ki Konstantiniye, yani İstanbul.” (Kitab-ül Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, 23)
Nuaym bin Hammad, Ebu Cafer'den şöyle rivayet etmiştir:
“Zulmü ve zalimleri engelleyecek, ülkeler düzelecek, Cenab-ı Hak kendisine İstanbul'u manen fethettirecektir.” (Ukayli “En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Ale’t-Temam ve’l kamal”)
Hz. Mehdi (as) hem İstanbul'da hem de tüm yeryüzünde İslam ahlakını hakim kılarken hiçbir şekilde şiddet kullanmayacak, bu sonucu yalnızca Allah'ın ismini ve şanını yücelterek, Kuran ahlakını yaşatarak gerçekleştirecektir.
Hadislerde Hz. Mehdi (as)'ın İstanbul'u tekbirlerle ve Allah'ı tespih ederek fethedeceği şöyle bildirilmiştir:
“‘Allah Teala Hz. mümin kullarına Roma'nın merkezi olan İstanbul'un tespih ve tekbirle fethini nasip buyurmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Allah Konstantiniyye'yi yani İstanbul'u çok sevdiği dostlarının eliyle fethedecek. Onlardan hastalığı ve üzüntüyü kaldıracak. Muhtelif ülkelerden birçok alim, birbirlerinden habersiz şekilde Mehdi'yi aramak üzere yollara çıkacak ve her birisine 310 kadar insan refakat edecek. Sonunda hepsi de Mekke'de buluşurlar ve birbirlerine buraya niçin geldiklerini sorduklarında hepsi de, bu fitneyi önleyecek ve Konstantiniyye'yi yani İstanbul'u fethedecek olan Mehdi'yi arıyoruz. Çünkü biz onun babasının, anasının ve ordusunun isimlerini öğrendik’ şeklinde cevap verdiler. “Dünyadan hiçbir zaman kalmayıp ancak tek bir gün kalsa bile o günde benim soyumdan bir zatın Deylem Dağı'na yahut eyaletine ve Konstantiniyye yani İstanbul şehrine sahip olması için Allah muhakkak o günü uzatacaktır. Uzak yerlerdeki askerleri Hz. Mehdi'ye biat edecek, zulümü ve zalimleri engelleyecek, ülkeler düzelecek, Cenab-ı Hak kendisine İstanbul'u fethettirecektir.” (Ramuzu’l-Ehadis, 478/5. Müsned, 2/176. Heysemî, Mecmeu'z-Zevâid, 6/323.)