"Peygamberimiz (Sav)'in Şemail-i Şerifi" belgeselinden.
Peygamber Efendimiz (sav)’in Sevdiği Yemekler
“Çok sıcak yemeği sevmezdi.” (Beyhaki; Huccetü'l İslam İmam Gazali, Ihya'u Ulum'id-din, 2. cilt. s. 802)
“En çok hoşlandığı yiyecek etti.” (Ebbuşeyh; Huccetü'l İslam İmam Gazali, Ihya'u Ulum'id-din, 2. cilt. s. 803)
“Kabağı çok severdi.” (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 2. cilt. 552/7)
“Avlanan kuş etlerini yerdi.” (Huccet’ü’l İslam; Huccetü'l İslam İmam Gazali, Ihya'u Ulum'id-din, 2. cilt. s. 803)
“Hurmalardan acve hurmasını severdi.” (Ebbuşeyh; Huccetü'l İslam İmam Gazali, Ihya'u Ulum'id-din, 2. cilt. s. 803)
Hz. Ayşe (ra), Peygamberimiz (sav)’in sevdiği yiyeceklerle ilgili şunları söylemiştir: “Tatlı ve balı severlerdi.” (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 2. cilt. 552/11)
“Kavun, karpuzu, yaş hurmayla yerlerdi.” (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 2. cilt. 552/5)
Hz. Cabir (ra) şöyle anlatıyor: “Hiçbir zaman bir yemeğe yermemiştir. Hoşuna giderse yer, gitmezse yemezdi. Hoşlanmadığında da bir başkasına kötülemezdi.” (Buhari ve Müslimde aynı anlamda rivayetler yer alır. Huccetü'l İslam Imam Gazali, Ihya'u Ulum'id-din, 2. cilt, s. 804)
Peygamber Efendimiz (sav)’in sevdiği bazı yiyecekler için söylediği sözlerden bir kısmı ise şöyledir:
“Sirke ne güzel katıktır.” (Haydar Hatipoğlu, Sünen-i İbni Mace Tercemesi ve Şerhi, 9. cilt, s. 70)
“Mantar kudret helvasıdır.” (Haydar Hatipoğlu, Sünen-i İbni Mace Tercemesi ve Şerhi, 9. cilt, s. 209)
“Zeytinyağını yiyiniz ve kullanınız. Çünkü bu yağ mübarektir." (Haydar Hatipoğlu, Sünen-i İbni Mace Tercemesi ve Şerhi, 9. cilt, s. 73)