"Galaksilerden kuarklara yolculuk" belgeselinden.
10 üzeri 15 metre 1 trilyon kilometre. Güneş sistemimizdeki en büyük gök cismidir ve tek başına Güneş sistemindeki kütlenin %99.8'ini oluşturur. Geri kalan kütlenin de çok büyük bir bölümü Jüpiter'e aittir.
10 üzeri 13 metre 10 milyar kilometre. Evrendeki düzenliliği en açık olarak gözlemlediğimiz alanlardan biri de dünyamızın içinde bulunduğu güneş sistemidir. Güneş sisteminde 8 ayrı gezegen ve bu gezegenlere bağlı 173 ayrı uydu yer alır. Bu gezegenler güneşe olan yakınlıklarına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bu gezegenlerin içinde yaşama uygun bir yüzey ve atmosfere sahip olan yegane gök cismi ise Dünya'dır.
“Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur. Her biri bir yörüngede yüzüp gidiyor.” (Enbiya Suresi, 33)
10 üzeri 12 metre 1 milyar kilometre. 10 üzeri 11 metre, 100 milyon kilometre. 10 üzeri 10 metre, 10 milyon kilometre. Güneş sistemindeki bu muhteşem dengenin yanı sıra, üzerinde yaşadığımız Dünya gezegeninin bu sistem ve genel olarak uzay içindeki yeri de yine kusursuz bir yaratılışın varlığını göstermektedir.
Dünya, güneş çevresinde dönerken öyle bir yörünge çizer ki, her 18 milde doğru bir çizgiden ancak 2.8 milimetre ayrılır. Dünyanın çizdiği bu yörünge hiç şaşmaz. Bu son derece önemlidir çünkü örneğin yörüngeden 3 milimetrelik bir sapma bile büyük felaketler doğururdu. Sapma 2.8 mm yerine 2.5 mm olsaydı yörünge çok geniş olurdu ve dünya üzerindeki tüm canlılar donardı. Sapma 3.1 mm olsaydı tüm canlılar bizde dahil kavrularak yanardı.